Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad är internationell frilansjournalist och debattör. Här tar hon med dig till världens bortglömda platser och ger dig sanningarna som politikerna inte vill avslöja. Frågor och förslag på granskningar mejlas till gad_media@hotmail.com.

Solidaritet är ett oskönt ställe på Stureplan

Magda Gad  |  Publicerad 2014-12-10 08:29  |  Lästid: 2 minuter

Det börjar som en vanlig lunch på ett ställe på Söder vars namn består av en gata och ett nummer. Mitt sällskap är yngre än jag, jobbar i en annan bransch, har lite mer skägg, kortare hår och fler tatueringar (det sista ett understatement, i jämförelse med att det finns lite vatten i Atlanten).

Bredvid oss sätter sig två män, en konstnär och en nattklubbschef/proffshipster/entreprenör. Konstnären frågar vem jag är. Han lyssnar med funderarveck i pannan och snurrar på ringarna. Sedan lägger han händerna på bardisken, böjer sig framåt och tittar först på mitt sällskap och sedan på mig. Och så säger han:

– Utifrån vad du just har berättat, om vad du gör och hur gammal du är, så undrar jag bara en sak: Hur fan känner du den här snubben?

Bakom oss drar kockarna sina långa filéknivar genom smala rödspättor. I grillen snurrar en hel gris ovanför en kyckling. Bortsett från servitrisernas snack ovanför ölpumparna en bit bort är det tyst.

– Ja, ni har ju inte legat med varandra i alla fall … så hur känner ni varandra?

Jag säger lugnt:

– Vi har en intellektuell samtalsklubb.

* * *

Om denna klubb nu fanns så skulle den gilla, och gilla att prata om:

  • Slavoj Zizek och hans tics
  • De rumänska tiggarnas stolthet och totala överlägsenhet i en kommande kamp om överlevnad (“Hey man, jag behöver få tillbaks den där tjugan nu!”)
  • Filmer och hur Al Pacino gick från att, i Gudfadern I, vara en rätt lågmäld kille till att bli en rabiespsykopat och vad Coppola hade att säga om det

 

Den skulle också ogilla, och gilla att prata om:

  • Järnrörs-babbe-hora-ligans långsiktiga plan för att ta över landet och exakt när vi behöver sälja och dra för att inte bli satta i arbetsläger i Dalarna
  • Majoritetens tystnad som ger minoriteten makt (“Det farliga är inte de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad.”)
  • Vår “jag vill ha det jag vill ha och jag vill klicka på det nu”-kultur och “finns det inte i min app så finns det inte”-mentalitet

* * *


Men dagens bästa var något annat. Det var när jag började prata om den solidaritet som finns i många u-länder och mitt sällskap avbryter mig och säger:

– Ja, för att de inte har råd med annat. De överlever inte utan solidaritet.

Och så nickar han in den:

– Här har vi lärt oss att solidaritet är ett oskönt ställe på Stureplan som man inte vill gå till.

solidaritett


solidaritet

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-12-10 09:05