Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad är internationell frilansjournalist och debattör. Här tar hon med dig till världens bortglömda platser och ger dig sanningarna som politikerna inte vill avslöja. Frågor och förslag på granskningar mejlas till gad_media@hotmail.com.

På väg till världens farligaste stad

Magda Gad  |  Publicerad 2015-03-16 20:37  |  Lästid: 2 minuter
magda4.1

Jag har aldrig sett så sargade kroppar som i Honduras. Världens farligaste gäng – Mara Salvatrucha och Mara 18 – krigar med varandra om kontroll över områden och kokainmarknaden. Mördandet av konkurrerande gängmedlemmar – eller de egna, om någon bryter mot reglerna – blir en tävlan i vem som kan vara mest brutal.

Det ena gänget kväver några tonåringar med några plastpåsar och deras egna skosnören. Det andra gänget svarar med att stycka några kroppar och trycka ner de avhuggna kroppsdelarna i en pissoar.

Jag vet. Man vill inte ens läsa om det. Men det här är vardagen för människorna i Honduras.

* * *

För ett år sedan var jag och Niclas Hammarström i huvudstaden Tegucigalpa – världens tredje farligaste stad, i världens farligaste land. Det resulterade bland annat i ett 16-sidigt reportage i Café.

Nu ska vi åka till San Pedro Sula, en stad ungefär lika stor som Göteborg – och den farligaste i världen. För unga män är risken att mördas här högre än i Irak, Afghanistan och Syrien. Denna gång kommer vårt reportage hamna i KIT – en ny tidning som bara kommer finnas digitalt, och som har som ambition att vara en konkurrent till SvD och DN. Precis som Blank Spot Project vill KIT berätta på ett nytt sätt.

Jag har inte riktigt hunnit fatta än att jag är i Sverige, än mindre att jag ska vidare till Honduras om ett dygn, och efter det tillbaka till Liberia. Men nu är väskorna i alla fall snart packade, fixaren i Honduras har varit i San Pedro Sula och rekat, snart sitter jag och Niclas på ett plan och klottrar ner idéer och kom ihåg-listor på en eller annan spypåse …

magda5.1
Det första man tänker på när man sätter på sig en skottsäker väst är hur mycket man tycker om de kroppsdelar som inte skyddas av västens plattor …

IMG_5770
Västen ligger i botten. Kängor. Bredspektrumantibiotika. Rena sprutor. Bedövningsmedel. Suturtråd och nål. Myggmedel med DEET (mot dengue-mygg, sist jag var i Honduras fick jag dengue-feber och det tänker jag inte få igen), allsköns vitaminer som jag börjat äta sedan jag flyttade till Liberia för man får inte komma in i landet om man är förkyld och har feber (på grund av ebolan), handskar, handsprit, tvättlina och lite smått och gott …

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2015-03-16 20:41