Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad

Magda Gad är internationell frilansjournalist och debattör. Här tar hon med dig till världens bortglömda platser och ger dig sanningarna som politikerna inte vill avslöja. Frågor och förslag på granskningar mejlas till gad_media@hotmail.com.

När jag såg djävulen springa ut från en hydda

Magda Gad  |  Publicerad 2014-12-11 09:40  |  Lästid: 2 minuter
general

Ex-generalen Joshua Blahyi och en reporter vadar genom ett malariaträsk i Liberias djungel. Reportern, som går på led efter den forne krigsherren, frågar:

– Så var det därför du kallades general Butt Naked?

– Ja, för att jag var naken, jag stred naken, svarar Blayhi.

– Var det många som drack eller tog droger före striderna?

– De flesta av mina killar tömde ett oskyldigt barn på blod och drack det innan de gick ut i strid.

– De dödade barnet, och drack sedan blodet?

– Ja.

buttnakedButt Naked trodde att kulorna inte skulle kunna skada honom om han var naken.

 * * *

Det är det här landet som jag nu ska åka till. Ett land som fram till 2003 slets sönder av militärjuntor som stred med drogade barnsoldater, utförde etniska rensningar och hängav sig åt kannibalism.

Över en kvarts miljon dog och landet ruinerades.

Sedan kom ebola.

* * *

Det var därför ebola kunde spridas. Att ebola skulle kunna spridas i västvärlden är lögn.

Varför? Titta på dessa siffror: Det fanns 50 liberianska läkare och 200 sköterskor före epidemin bröt ut. Många av dessa har nu dött. De flesta liberianer har aldrig besökt ett sjukhus. Arbetslösheten är 85 procent. 80 procent lever under existensminimum. 40 procent kan inte läsa och skriva.

Utanför huvudstaden Monrovia finns en sak: tät regnskog. Och lervägar som inte går att köra på. Här, i undangömda byar utan el och rinnande vatten, tvättar sig en person i en hink som en annan skitit ebola-diarré i. Här har du inte tvål. Du surfar inte in på Aftonbladet.se efter att du tänt morgonelden och kokat ris till barnen och läser om ebola. Du vet inte ens vad ebola är.

* * *


Niclas Hammarström och jag besökte en sådan by förra gången vi var i Liberia. Vi tog oss fram genom djungeln med ett begravningsteam. Först med jeepar, sedan med motorcyklar, sedan gick vi. Uppdraget var att säkert begrava ett ebola-lik.

När vi kom fram vägrade byhövdingen, en liten man med ankmun, berätta vart liket fanns. Från en hydda hördes kvinnoklagan och sång. Plötsligt slogs hyddan upp och ut från den sprang – djävulen.

* * *

Fortsättningen på den historien får ni i vårt 16-sidiga reportage i Cafés decembernummer. 

 

buttnakeddI dag är general Butt Naked en pastor som predikar i kyrkor och ber om syndernas förlåtelse. I Liberia är de flesta kristna men många håller samtidigt fast vid traditionella naturreligioner med tro på häxor och onda andar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-12-11 12:34